Veľa ľudí podceňuje význam zdravej výživy. Tá však do veľkej miery ovplyvňuje naše zdravie a kvalitu života. Pomocou nej dokážeme predchádzať a liečiť mnohé choroby či nadváhu. 

Zdravá výživa predstavuje systém, ktorý svojou kvantitou aj kvalitou živín, úpravou pokrmov či spôsobom prijímania jedál, zodpovedá za správny pomer biologickej a energetickej hodnoty. Musí teda obsahovať všetky základné zložky potravín: bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny a minerálne látky. Výživa ovplyvňuje zdravotný stav od 40 do 80 percent. 

Zdroj: www.pexels.com/ 

Medzi najčastejšie ochorenia spájané s nevhodnou výživou patrí obezita, kardiovaskulárne, nádorové a metabolické ochorenia. Neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu je samozrejme aj dostatok pohybu. Minimálne 30 minút denne stačí na to, aby sme do svojho života priniesli pozitíva, akými sú napríklad:  

- lepšia cirkulácia krvi v tele, 

- prekysličenie organizmu, 

- psychická pohoda, 

- odbúranie stresu, 

- udržiavanie správnej hmotnosti. 

Fyzickú záťaž však za každých okolností musíme prispôsobiť svojim schopnostiam a možnostiam. Treba vedieť odhadnúť svoje sily. A aké sú teda zásady zdravej výživy? Je hneď niekoľko tých, ktoré by sme si mali pre vlastné dobro osvojiť: 

- pravidelná strava 

- znížiť príjem soli na 5 gramov denne, 

- obmedziť konzumáciu jedál a nápojov s pridaným cukrom, 

- dodržiavanie pitného režimu, 

- zvýšiť príjem vlákniny, celozrnného pečiva, cestovín a celozrnných obilnín, 

- vyberať rôznorodé bielkoviny, ktoré zahŕňajú ryby, chudé mäso a hydinu, vajcia, fazuľu a hrášok, nesolené výrobky či semená, 

- neprejedať sa v nočných hodinách. 

Zdroj: www.pexels.com/ 

Zdravá výživa nemá znamenať presadzovanie tohto alebo iného výživového smeru. Zdravé jedlo je pripravené zo základných, prirodzených, kvalitných a sezónnych surovín od mrkvy, cez fazuľu až po farmárske mäso. Takéto potraviny obsahujú najviac živín a výborne chutia. Preto ho nie je potrebné “vylepšovať” rôznymi umelými dochucovadlami. Odporúčame uprednostniť sezónne suroviny z nášho regiónu v bio kvalite. Najzdravšie jedlo je vlastnoručne pripravené a spoločne zjedené za jedným stolom so svojimi blízkymi alebo spolužiakmi. Z polotovarov dávame prednosť tým najmenej priemyselne upraveným, napríklad maslu pred margarínom. Kvalitne a zdravo sa dá variť aj pri súčasných možnostiach. 

Zdravie človeka je najdôležitejšie a aby sme si ho v tejto uponáhľanej a stresujúcej dobe, keď žijeme v značne znečistenom prostredí, čo najdlhšie zachovali, je nevyhnutné venovať dostatočnú pozornosť tomu, čo jeme. Správnou stravou môžeme dať do poriadku svoje zdravie a navyše urobiť aj niečo pre seba v rámci prevencie. 

Zdravá strava a tiež k tomu pravidelné cvičenie dokážu v živote urobiť veľké pozitívne zmeny. Každý z nás veru potrebuje jednoduchý, vyvážený a zdravý jedálniček. Ale pozor, každý z nás je jedinečný, čo vyhovuje jednému, nemusí vyhovovať druhému. Je veľmi dôležité počúvať potreby svojho tela a riadiť sa nimi. Naša strava by mala obsahovať ideálne pomery základných živín, a to cukrov, tukov, bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. To veru nie je jednoduchá úloha ako to zvládnuť.  

Existuje množstvo titulov, ktoré sa venujú téme zdravej výživy, ktoré napísali zahraniční i naši slovenskí autori. Ktorú knihu z veľkého množstva v ponuke vybrať? Ktorému autorovi veriť, ktoré rady, zdravé jedálničky vyskúšať? 

V poslednej dobe výživoví odborníci odporúčajú konzumovať lokálne a sezónne potraviny. Všetci sme si dávno zvykli na dovoz zo zahraničia. No naše je najlepšie a najchutnejšie! Máme leto a i keď je poriadne sucho, ktoré trápi poľnohospodárov aj záhradkárov, ovocie i zelenina rastie a dozrieva. Tí, ktorí máte vlastné záhradky, už určite užívate plody svojej driny: cukety, papriky, rajčiny, zemiačiky, z ovocia: ríbezle, maliny, marhule i jabĺčka. 

Aj výživových odborníkov je neúrekom, tak ktorého rady si vybrať? V tomto prípade tiež nemusíme hľadať ďaleko za hranicami. Máme svoje slovenské esá v oblasti výživy, ktorí sú autormi bestsellerových titulov. Ak naozaj chcete riešiť svoje zdravotné problémy, žiť zdravšie, cítiť sa lepšie, určite siahnite po knihách, ktoré napísala napr. Antónia Mačingová, či Igor Bukovský. Ich knihy, ktorých je veru dosť, zaznamenali obrovský úspech, svoju prácu berú ako poslanie pomáhať druhým ľuďom. Tak prijmime ich pomoc a veľmi cenné rady a odporúčania a začnime žiť zdravšie! 

A čo naopak? Nesprávna výživa sa vyznačuje vysokým obsahom energie a tuku, teda viac, ako naše telo dokáže počas dňa spracovať. Ďalej to môže byť nadmerná konzumácia jedla. Rozumieme tomu – jesť bez prítomnosti hladu, alebo to môže byť jedenie ako „odmena“, zajedanie stresu a podobne. Tiež je v tom zahrnutý aj nedostatočný príjem tekutín, hltavé, rýchle jedenie. A v neposlednom rade, zvýšená konzumácia alkoholických nápojov, kávy, fajčenie. 

Zdroj: www.pexels.com/ 

Ľudia, ktorí žijú nevhodným životným štýlom, si môžu privodiť rad zdravotných problémov,  označovaných ako civilizačné choroby, a môžu byť týmto vyradení z aktívneho života  (obmedzená pracovná schopnosť, opakovaná pracovná neschopnosť alebo vyradenie sa z pracovného procesu). Navyše ich liečba vyžaduje vysoké finančné náklady, ktoré jednak nepriaznivo znižujú osobnú kvalitu života, ale aj v širšom rámci zdravotný stav celej spoločnosti - tzv. verejné zdravie. 

Najbežnejšou príčinou chorobnosti v dospelosti, a potom i úmrtnosti vo vyspelých  krajinách sú tzv. chronické choroby, čo sú také choroby, ktoré trvajú dlhú dobu a majú  celkovo pomalý priebeh. Prejavia sa spravidla až v pokročilom štádiu choroby, a ich liečba je potom nákladná a zdĺhavá. Pritom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú hlavnými príčinami chronických chorôb nevyvážená strava, nedostatok pohybu a fajčenie. Z týchto faktov je jasné, že o zdraví každého z nás zásadne rozhoduje naše správanie a prostredie, v ktorom žijeme. Konkrétne parametre, ako sú výživa, pohyb  a fajčenie, sú teda jednoznačne v našich rukách. 

Najlepší dostupní učitelia zdravá výživa
Miroslava
Miroslava
20 €
/h
Gift icon
1. lekcia zadarmo!
Branislav
Branislav
15 €
/h
Gift icon
1. lekcia zadarmo!
Miroslava
Miroslava
20 €
/h
Gift icon
1. lekcia zadarmo!
Branislav
Branislav
15 €
/h
Gift icon
1. lekcia zadarmo!
Poďme nato

Ako podporiť zdravý životný štýl a celkové zdravie

Treba sa zamerať na niekoľko kľúčových oblastí, ako je vyvážená strava, pohyb, odpočinok vrátane spánku, otužovanie a celkový pohodový prístup k životu. Je to tiež súčasť osobnej cesty každého z nás, kedy si hľadáme, čo je pre nás priaznivé, a čo nám vyhovuje. 

Existujú však určité odporúčané princípy na všeobecnej úrovni, ako má vyzerať zdravý životný štýl, a dôvody, prečo je vhodné ho praktizovať. 

Všeobecne platí, že prevencia je najúčinnejším nástrojom na choroby a iné zdravotné neduhy v mladosti aj dospelosti. Je preto potrebné posilňovať našu imunitu, v ktorej sa najviac odráža práve náš životný štýl (náš vzťah k pohybu, k pobytu v prírode, eliminácia stresu, pestré a vyvážene stravovanie s dôrazom na kvalitu konzumovaných potravín s dostatočným zastúpením čerstvého ovocia a zeleniny). 

Základy racionálnej výživy

V strave prijímame celé spektrum živín, ktoré organizmus využíva pre svoj telesný a duševný vývoj. Hlavné živiny a potravinové skupiny sú:  

Makroživiny 

Základnými zložkami stravy sú bielkoviny, tuky a sacharidy, ktoré sa nachádzajú spoločne v mnohých potravinách v rôznych kombináciách. Bielkoviny sa nachádzajú najmä vo vajciach, mäse, mlieku a strukovinách, tuky sú prirodzene najmä v orechoch, semenách a živočíšnych zdrojoch potravín. Sacharidy sú zdrojom energie, ktorá je absolútne nevyhnutná pre pohyb i myslenie. Bielkoviny sú stavebným materiálom pre bunky celého tela. Tuky sú tiež zdrojom energie, regulujú prenos látok cez bunkové steny, ochraňujú naše dôležité orgány a tiež nás izolujú od teplotných vplyvov. 

Mikroživiny 

Mikroživiny sa nachádzajú v rôznych potravinách naprieč skupinami a potrebujeme ich prijímať v malých množstvách: 

Vitamíny sa podieľajú na správnom spracovaní bielkovín, tukov a polysacharidov, sú nevyhnutné pre niektoré telesné funkcie a výstavbu tkanív. Chránia pred mnohými chorobami, posilňujú imunitný systém a spomaľujú starnutie. 

Minerálne látky sú rovnako ako vitamíny absolútne nevyhnutné pre správny rast a metabolizmus organizmu. 

Vláknina očisťuje organizmus a tak obmedzuje ukladanie škodlivých látok. Nachádza sa iba v rastlinnej strave. 

Probiotiká zaisťujú správne fungovanie nášho tráviaceho traktu. 

Fytochemikálie nás ochraňujú proti mnohým chorobám. Jedno jablko môže obsahovať stovky takých látok, z ktorých mnoho doteraz ani nepoznáme. 

Jednotlivé potravinové skupiny

Obilniny sú v ich prirodzenej forme zdrojom prospešných polysacharidov a kvalitných bielkovín, dôležitý je vysoký obsah vlákniny a minerálnych látok. 

Zelenina je dôležitým zdrojom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a fytochemikálií. Obsahuje aj polysacharidy, ale spravidla iba minimum bielkovín a tukov. 

Ovocie je ideálnym zdrojom vitamínov, vlákniny a fytochemikálií. Rovnako ako zelenina obsahuje len minimálne, alebo takmer žiadne bielkoviny a tuky. 

Strukoviny sú bohatým zdrojom bielkovín, polysacharidov, vlákniny a minerálnych látok. 

Mlieko a mliečne výrobky sú bohatým zdrojom bielkovín a niektorých minerálnych látok. Neobsahujú žiadnu vlákninu ani fytochemikálie. Kyslomliečne výrobky, ako jogurty, obsahujú navyše zdraviu prospešné probiotiká. 

Ryby sú vysoko kvalitným zdrojom bielkovín a veľmi prospešných tukov. 

Orechy a semienka obsahujú kvalitné tuky a bielkoviny, a tiež dostatok minerálnych látok. 

Mäso obsahuje vysoké množstvo bielkovín. Neobsahuje žiadnu vlákninu ani fytochemikálie. 

Sladkosti väčšinou obsahujú iba umelo koncentrované cukry, často obohatené neprirodzenými farbivami a príchuťami. V organizme neplnia žiadnu funkciu a ich príjem je potrebné obmedzovať. 

„Nech je tvoja strava tvojim liekom a tvoj liek tvojou stravou.“ Hippokrates 

Páčil sa Vám tento článok? Zanechajte hodnotenie!

5,00 (5 rating(s))
Loading...

Mária Jankeová

Author of blogs and landing pages for Slovakia